Blog

Begin van de herfst

Begin van de herfst

 

Het begin van de herfst staat in zuid Frankrijk in het teken van de druivenoogst. En het is de maand waarin het toeristenseizoen langzaam tot een einde komt. Behalve voor fietsers, die kunnen tot zeker eind oktober nog hun hart ophalen in de Provence. Sterker nog, het is nu veel beter fietsweer dan in de zomer. En nu het geen 35 graden meer is, wordt het ook langzaam tijd om het klussen in en om huis weer op te pakken.

Druivenoogst bij de buren

Iedereen die wel eens aan het begin van de herfst in zuid Frankrijk is geweest, heeft wel iets meegekregen van de druivenoogst. In de wijnvelden is het druk met plukactiviteiten en op de wegen rijden de tractoren met karren boordevol druiven af en aan.
Maar als je overburen je uitnodigen mee te rijden op een wijnoogstmachine en daarna het fermentatieproces van dichtbij te bekijken in hun domaine, is dat toch wel heel bijzonder. Wat een enorm apparaat is zo’n “machine a vendanger”!
Vincent heeft best talent als bestuurder 😉 Misschien een carrièreswitch? Toch maar niet. Wijnboer zijn is hard werken, 7 dagen per week in het seizoen…. Wel een eye opener en ons hoor je niet meer klagen als we geen flesje wijn onder de euro 5 vinden…

Het is zo leuk om wijn in verschillende stadia van fermentatie te mogen proeven, van vers geperste druiven tot bijna-wijn. En we zijn veel wijnfeitjes wijzer…. bijvoorbeeld nooit geweten dat de witte waas op druiven het natuurlijk gist is dat nodig is om het fermentatieproces te starten…

 

Evelyne, Julien et Didier: super bedankt voor jullie uitleg en gastvrijheid. We zijn fan van jullie wijn.
Wil je ook wijn van Domaine J&D proeven? Kijk op: https://www.domainejd.com/ De Promesse no. 9 uit 2021 is een echte aanrader.

Herfst in zuid Frankrijk

En zoals het aan het begin van de zomer bijna van de ene op de andere dag zomer en 35 graden werd, zo lijkt het ook nu van de ene op de andere dag herfst te geworden. Opeens komt de temperatuur niet meer boven de 24 graden uit. Vooral de ochtenden en avonden zijn fris. Natuurlijk is de temperatuur overdag nog steeds heerlijk. Met name als je wilt klussen, fietsen, wandelen of een dorpje bezoeken is het perfect. Maar we moesten in onze kledingkast toch wel serieus even zoeken naar sokken en een vest… na 3,5 maand alleen zomerhemdjes en slippers dragen…

Klussen

De verwarming hebben we gelukkig nog niet nodig gehad…. maar de het zou wel kunnen want ons probleem met het ventilatiegat in de keuken en de gasleverancier is opgelost yesssssss! De gastank is weer helemaal gevuld dus we kunnen ons huis verwarmen, koken en de gasoven gebruiken. Best wel een opluchting, eerlijk gezegd.

Verder zullen we over een paar weken de buitenkant van ons huis schilderen en weer waterdicht maken. En hopelijk lossen we meteen de lekkage bij de veranda op. Daarna kunnen we de werkzaamheden die een “must” waren op ons to-do lijstje afvinken. Alle andere klussen, en dat zijn er nog best veel haha, zijn om ons huis nog mooier en comfortabeler te maken.
Nieuwsgierig onze vorderingen? Stuur ons een berichtje en we geven je graag een digitale rondleiding.

A bientĂ´t!