Blog

B&B Chez Vincent klussen

Klussen is leuk 😉

Ken je het boek Rendez-vous van Esther Verhoef? Het gaat over een vrouw die samen met haar gezin naar Zuid Frankrijk verhuist om daar te gaan klussen en een oude bouwval om te toveren tot een chambres d’hotes. Nee, ik ga nu niet zeggen dat ons huis een bouwval blijkt te zijn, in tegendeel, het opknappen gaat goed, maar daarover zo meer.

Klusjesman in huis

Simone, de hoofdrolspeelster uit het boek, heeft de twijfelachtige eer iedere dag te koken voor het voltallige team Franse bouwvakkers. Ik kan me inmiddels een beetje voorstellen hoe dit geweest moet zijn…
Via via vonden wij een betrouwbare en vakkundige klusjesman. Superfijn natuurlijk. Nadeel was dat hij niet in ons departement woont. Dus om hotelkosten te besparen, is hij een week bij ons in huis geweest.
Oeffff… 3x per dag een voedzame maaltijd maken die bij een Fransman in de smaak valt… dat is toch best een dingetje. Vooral als je niet een echte keukenprinses bent 😉
Het positieve aan deze oplossing was dat ik een weeklang “gratis” Franse les heb gehad want de klusjesman spreekt geen woord Engels. Vincent en de klusjesman waren na een week moe van de fysieke inspanningen, ik van de 5-daagse Franse kook- en conversatielessen haha.

En eerlijk is eerlijk, het huis wordt mooi. De buitenkant is gespoten en weer waterdicht. We hebben een wateraansluiting in de buitenkeuken, een buitenkraan en buitenverlichting. Fijn dat als we thuiskomen, er verlichting is. Soms vergeet je hoe pikkedonker het hier ’s avonds wordt.
Vincent gaat de komende weken verder met klussen en gaat aan de slag met het verven van de luiken en tralies voor de ramen. Daarna verklaren we het huis aan de buitenkant winterklaar.

Zonnige middagen

Want ondanks dat het weer nog redelijk ok is, gaan we wel richting winter. De ochtenden en avonden zijn best fris. De verwarming in huis doet het, we hebben ‘m uitgeprobeerd 😉
Maar ons tweede kopje koffie drinken we ‘s-ochtends over het algemeen buiten in het zonnetje. En lunchen doen we ook nog op ons terras. Dat is toch wel anders dan in Nederland, daar zaten we in november altijd binnen. Fietsritjes proberen we ook zoveel mogelijk in de middag te plannen. Met een beetje geluk kun je dan nog steeds in het kort rijden. Lukt dat niet, dan is een jasje over het algemeen voldoende.

Benzine tekort

En we waren blij dat we nog konden fietsen want autorijden werd op een gegeven moment een probleem: de benzine was op! Staking bij Total… en in Frankrijk kunnen ze goed en lang staken…
Een hele rare gewaarwording om langs benzinestations te rijden waar het volledig stil en leeg is en alle borden op 0 staan. En als er dan ergens wel benzine was, moest je er als een haas naar toe om aan aansluiten in de rij, een lange rij… en hopen dat de auto voor je niet net de laatste druppel in zijn tank gooide.

Inmiddels lijkt de benzine-crisis onder controle, de klusjesman is niet verhongerd, het huis wordt steeds mooier en het weer is aangenaam, wij zeggen: santé!