Blog

Mysterieuze makelaars

Mysterieuze makelaars

Ons bliksembezoekje aan de Provence heeft voldoende stof tot nadenken gegeven. De Franse huizenmarkt werkt echt anders dan de Nederlandse. Misschien geen slecht ding gezien de gekte op de Nederlandse markt 😉 Maar je weg vinden in de Franse markt kost wat tijd en moeite.

Geheime locaties

Het blijft ons verbazen dat Franse makelaars de exacte locatie van een woning niet van te voren vrijgeven. Over het algemeen spreek je af op het dorpsplein of voor de plaatselijke “farmacie”. Daarna rijd je achter de makelaar aan naar het huis dat je gaat bezichtigen (nou ja, rijden… scheuren… ze houden er nog geen seconde rekening mee dat jij de weg hier misschien nog niet zo goed kent haha). Reden voor de geheimzinnigheid is dat in Frankrijk de helft van de woningen wordt verkocht zonder makelaar omdat de makelaarskosten hoog zijn. Makelaars zijn dus als de dood dat je rechtstreeks met de woningeigenaar in contact treedt en zij hun commissie mislopen. Grote nadeel van dit systeem is wel dat je van te voren niet even kunt langsrijden om te kijken of je omgeving je uberhaupt bevalt. Tijdens een bezichtiging kom je er pas achter dat het huis bijvoorbeeld aan een drukke weg ligt of uitzicht heeft op een blinde muur. Tip: een huis kopen zonder tussenkomst van een makelaar scheelt je een hoop geld, uiteindelijk betaalt de koper de kosten.

Eigenaar “in the house”

Als cherry on top of the pie is vaak de eigenaar van de woning thuis tijdens de bezichtiging en loopt gezellig de hele ronde mee. Tip: wij Nederlanders zijn vaak geneigd een woning af te kraken omdat we denken dat het onze onderhandelingspositie verbetert. In Frankrijk werkt dit andersom. Heb je interesse? Wees positief

Overal verkrijgbaar

Wat in Frankrijk ook echt anders werkt is het feit dat woningen bij meerdere makelaars in de verkoop kunnen staan, zelfs voor verschillende prijzen. Voor elke bezichtiging teken je een Bon de visite. Hierin verklaar je dat je na de bezichtiging niet rechtstreeks contact zult opnemen met de verkoper. Tip: doe research. Handige verzamelwebsites zijn bijv. www.seloger.com of www.avendrealouer.fr.
Kijk goed welke makelaar(s) een woning aanbieden en tegen welke prijs. Als je een Bon de visite hebt getekend bij makelaar A en je koopt de woning via makelaar B, omdat hij bijvoorbeeld de woning goedkoper aanbiedt, heeft makelaar A recht op een financiële compensatie van jou.

Verkoopmandaat

We zijn er inmiddels ook achter waarom een woning opeens “sous compromis” (onder bod) kan zijn terwijl je 2 dagen geleden een afspraak voor een bezichtiging hebt gemaakt en de makelaar een en al enthousiasme was. Makelaars spreken met verkopers een periode af waarin ze het huis gaan proberen te verkopen, ze krijgen het mandaat om de woning te verkopen. Als de inspanningen van de makelaar niet voldoende opleveren of de termijn is voorbij, kan de verkoper besluiten het mandaat niet te verlengen. De makelaar houdt de woning wel graag op zijn website… om klanten te lokken… Hetzelfde geldt trouwens ook voor woningen die soms al lang verkocht zijn, ze blijven op de website staan om klant aan te trekken

Maar wat hetzelfde is…

In Corona-tijd hebben de Fransen net als wij in Nederland de conclusie getrokken dat online werken een prima optie is. Het gevolg is dat er een beweging gaande is van Fransen die uit de steden wegtrekken, op zoek naar fijnere woonplekken, vaak in het zuiden van Frankrijk. Hierdoor stijgen de huizenprijzen langzaam en komt er meer druk op de markt. Zie je een mooi huis voor een goede prijs? Twijfel niet te lang, dan kaapt een ander het ongetwijfeld door je neus weg.
Maar het belangrijkste is universeel: je koopt je nieuwe thuis. Ondanks alles wat anders of juist hetzelfde is in een ander land, het gevoel dat je hebt in een huis, daar gaat het om!