Blog

Zomer in de Vaucluse

Zomer in de Vaucluse

 

 

Wij wilden naar de Vaucluse in Frankrijk. Wij wilden voortaan een zomer met zon en warmte en niet meer de Nederlandse kwakkelzomers. Dus we mogen eigenlijk niet klagen… maar zeg nou zelf… een hittegolf van ruim 2 maanden met geen enkele dag onder de 35 graden, is wel een beetje teveel van het goede.

Droog, droog, droog

Volgens Météo France is het niet 1 hittegolf maar zijn het 3 opeenvolgende hittegolven. You could have fooled me… wij hebben de onderbrekingen niet gevoeld. De dagelijkse berichtgevingen zijn wel een beetje saai geworden: tropische temperaturen gedurende de nacht, overdag minimaal 35-38 graden, strakblauwe lucht.

Voor het landschap en alle tuinen is deze zomer vreselijk. Alles is gortdroog. De Vaucluse lijkt deze zomer wat landschap betreft op Toscane in het naseizoen. We hebben een sproeiverbod, zwembad bijvullen en auto wassen mag niet meer, we hebben een nare bosbrand gezien in een dorp vlakbij, de rivieren staan droog en natuurgebieden zijn afgesloten. De wijnboeren zijn dan wel weer blij, zij verwachten een zeer goede oogst. Heeeeel fijn!
In onze tuin leven de planten ook nog. En we hebben echt niet alleen cactussen 😉 Zelfs in de olijfbomen hebben we een paar olijven ontdekt. Vorig jaar was de olijfoogst uit onze tuin overvloedig, vertelde de vorige eigenaar ons, dit jaar waarschijnlijk heel minimaal. Maar wie weet… volgend jaar olijfolie van olijven uit eigen tuin?

En na zonneschijn komt regen. En onweer. En extra zwembadonderhoud. En de volgende “canicule”… maar de 38 graden gaan we waarschijnlijk niet meer hale

Augustus

Augustus is anders in de Vaucluse. Aan de ene kant is het best druk, veel toeristen in de winkels en supermarkten, volop recreatieverkeer op de weg en niet-groetende wielrenners. Dit zijn vaak Nederlanders of Belgen. Franse wielrenners groeten namelijk wel…. Fietsers afsnijden, ook zo’n Nederlands dingetje… Als je uit eten wilt moet je zeker reserveren en het menu dat in voorjaar euro 30 was, kost nu euro 40.

Aan de andere kant is het ook rustig. Een deel van de locals reist in de zomer af naar het zuiden. Daar is het nog warmer, we wensen ze veel airco’s toe 😉 Maar wat superleuk is deze maand zijn alle buiten-evenementen. Het lijkt wel of er in ieder dorp iedere week iets wordt georganiseerd. Van kneuterig tot indrukwekkend. Van een ouderwetse kermis tot middeleeuws festival, openlucht bioscoop, pop-up café bij een wijnhuis of foodfestival. Hou er in ieder geval rekening mee dat dorpen om de haverklap worden afgesloten om “iets” te vieren en dat wegomleidingen niet vanzelfsprekend zijn. Je kent de weg toch wel? Leuk als toerist haha.

Stay or go

We hadden onlangs contact een Nederlandse dame die al 20 jaar in de Vaucluse woont en zij heeft qua weer nog nooit een zomer zoals deze meegemaakt. Gelukkig maar, hoeven we toch niet meteen te verhuizen naar de noordpool. Want we vinden het hier nog steeds leuk en zijn nog lang niet klaar met het verder ontdekken van de Vaucluse!

A bientôt!